Taalkeuze:

Voeding- en voedselindustrie

In de agrarische-, voeding- en voedselsector heeft Anaspec instrumenten om diverse parameters te bepalen. Zo kan met een NMR snel het vast vetgehalte worden bepaald en met een FTNIR chemische parameters, zoals vet, vocht, as en droge stof (weende analyse). Hiernaast bepalen we bijvoorbeeld met onze Diode Array NIR het droogstofgehalte van patat boven de lopende band. Of de eiwitten in vlees, dit gebeurt snel en zorgt ervoor dat het productie proces eenvoudiger en sneller bij te sturen is. Tevens bepalen we van veel emulsies of voedingstoffen het vast vetgehalte met een NMR. Ook kunnen we met een DSC kijken naar wanneer chocola smelt in de hand maar niet in de mond. Wat gebruikt kan worden voor karakterisering en identificatie van verschillende soorten. Kortgezegd als u vragen heeft om te meten in voeding dan horen we dat graag!

Hieronder zullen we een paar van onze toepassingen toelichten.
 

Suiker met een FTNIR

Met een FTNIR kan je snel en kosteenvoudig componenten zoals Pol, Brix en de Pol/Brix verhouding meten in suiker oplossingen/emulsies van suikerbieten of rietsuiker. De natchemische analyse, met name de Pol/Brix verhouding, waarbij de Pol en Brix waarde los geanlyseerd moeten worden voor de berekening is erg tijdrovend en verreist ervaren chemici. Met een FTNIR worden deze drie parameters eenvoudig binnen een minuut in het voorverwarmde sample bepaald. Dit voorverwarmen duurt ook maar één minuut en kan op hetzelfde instrument. De FTNIR heeft hiernaast het voordeel dat deze eenvoudig in bediening (geen chemici verreist, wat voor de chemici meer tijd voor productoptimalisatie vrijmaakt) is en in productie (of zelfs inline!!) geplaatst kan worden.

De FTNIR methode wordt tevens gebruikt voor andere parameters zoals as vocht en vet en deze kunnen tegelijkertijd meegenomen worden op het sample. Voor meer informatie over FTNIR neem vrijblijvend contact op.
 


De agrarische-, voedings- en zuivellindustrie

Voor de agrarische-, voedings- en zuivellindustrie levert Anaspec Solutions instrumenten om een breed scala van chemische en fysische parameters snel en accuraat met een FTNIR en/of NMR te bepalen.

  • Weende analyse, zoals eiwit/proteïne, vet, vocht/droge stof, as, en fibers/celstof in vaste stoffen worden bepaald met een FTNIR, waarbij vet vaak ook met een NMR kan worden bepaald. Voordeel van de NMR is dat met zeer weinig monsters een kalibratie kan worden gemaakt.
  • Joodgetal (IV), vrije vetzuren (FFA), vocht, peroxide- en verzepingsgetal en andere parameters in plantaardige- en dierlijke oliën en vetten kunnen zeer accuraat en snel met een FTNIR worden bepaald.
  • Diverse parameters in ongemalen of gemalen Inhomogene stoffen en poeders, zoals dier- en veevoeders, potgrond, champignon compost, biomassa etc. worden bepaald met een FTNIR of Diode Array NIR systeem.
  • Analyses in chocolade, vlees, mayonaise (sauzen), kaas, yoghurt, margarine, boter etc. worden gedaan met FTNIR of NMR
  • Een speciale toepassing, het vast/vet gehalte (SFC) wordt supersnel uitgevoerd met een NMR, dat kan handmatig of compleet geautomatiseerd.

Enkele voorbeelden van FTNIR laboratorium analysers: één spectrometer, vijf accessoires.

Van links naar rechts:

  • Homogene producten, zoals melkpoeder, kaas, suiker, gemalen vlees worden in een petrischaal van glas of teflon gemeten. De petrischaal wordt geroteerd voor een groter scanoppervlak. Product wordt niet tijdens meten gemengd.
  • Heterogene producten (mengvoer etc.) worden in een roterend potje met een diameter van 60 mm geanalyseerd, zodat een los product wordt gemengd en er steeds nieuw product voor het meetvenster komt omdat het potje onder een hoek staat.
  • Vloeistoffen worden in een multisize vialholder verwarmd tot 120 °C in weggooi cuvetten (vials) met een diameter van 5, 8 en 12 mm.
  • Pasteuze producten (magarine, boter, mayonaise) wordt een eenvoudig te vullen cup gebruikt van teflon.  
  • Zeer heterogene producten houtsnippers, gehakselde- en ongedroogde mais, gras, compost etc. worden in de spiral sampler gemeten. Hierbij kan zelfs tot 375 cm2 worden behaald. De buis wordt de langs de meetcel getrokken van voor naar achter en roteert, zodat bij een los product tevens wordt gemengd.

 


Patat boven de lopende band met de Zeiss Corona Process, Diode Array NIR

Bij de productie van patat en chips is droogstof een erg belangrijke parameter om tijdens het productieproces te monitoren. Dit zorgt ervoor dat de stevigheid en smaak van de patat bijgestuurd kan worden. Dit meten wij met de Zeiss Corona Process Diode Array. Dit is een NIR Diode Array die boven de lopende band gemonteerd is. Bij deze Diode Array is een afstand-sensor ingebouwd zodat de NIR spectras gecorrigeerd kunnen worden voor de afstand tot de patat. Deze afstand kan namelijk tijdens productie tussen verschillende soorten of kleinere batches erg variëren. Per minuut meten wij 400 spectras, deze spectra worden verwerkt en data hieruit gemiddeld.

De uitslag wordt dan snel gedeeld met de procesoperators zodat er tijdens een batch direct bijgestuurd kan worden.
 


 

 

 

Diervoeding en kippenvoer met het potje op de FTNIR

De productie van diervoeding verreist een accurate controle over de hoeveelheden van de verschillende gebruikte ruwe materialen. Voor dit soort bepalingen hebben NIR analysers de klassieke methoden vervangen. Met een FTNIR kan namelijk op uw laboratorium of in-line met een één minuut meting verschillende parameters bepaald worden. Tevens kunnen wij de accessoires op ons apparaat wisselen voor verschillende toepassingen. Zo gebruiken we bij diervoeding de AgriQuant met het potjes accessoire.

Hierbij wordt de voeding van te voren in onze glazen buis gedaan. Deze buis roteert dan langzaam door onze FTNIR spectrometer. Dit heeft het voordeel dat alle korrels door elkaar heen draaien en je heterogeen over een groot oppervlak meet. Dit is erg handig bij toepassingen zoals kippenvoer, met verschillende korrelgroottes. 

 


SpecFIT NMR Analyser and Automated SpecFIT SFC Analyser

Solidfat Gehalte met een NMR

In de zuivelindustrie wordt de Specfit gebruikt om van margarine het SolidFat gehalte te bepalen. Dit is belangrijk voor de producent om te bepalen hoe veel van het vet tijdens productie los kan komen om kosten te besparen. Dit wordt bepaald door middel van een snelle meting op het laboratorium.

Hiervoor wordt een sample in een reageerbuis gestopt wat hierna in de Specfit gemeten wordt. Deze meting duurt maar een minuut en geeft gelijk opheldering voor productie. Aangezien NMR een non destructieve methode is, is dit sample hierna nog goed te gebruiken. Wilt u een test of een demonstratie van uw product laat het weten.
 
 

Bent u benieuwd wat we voor uw organisatie kunnen betekenen?

 

Neem contact op

Meten tijdens de productie van chips

De Zeiss online NIR analyzer geeft een optimale controle tijdens de productie van chips. Meet verschillende parameters zoals, vocht, zout, kleur en nog veel meer tegelijk en continue.

Nieuw: DairyQuant GO

Sinds jaar en dag zijn er instrumenten die dagelijks analyses in vloeibare zuivelproducten uitvoeren. Gewend als we zijn moet er met pompjes en chemicaliën gewerkt worden en zijn er diverse controle routines ingebouwd waardoor de operators steeds moeten wachten.

Spinsolve in de Benelux

Na Euromar in Frankrijk presenteert onze gerespecteerde fabrikant Magritek hun benchtop NMR-systemen zowel op de ISHC2018-conferentie in Amsterdam als op de BOSS XVI-conferentie in Brussel. Bezoek deze stand tijdens deze week want er is een werkende demonstratie van de Spinsolve-serie aanwezig.

Anaspec: meetbaar beter

Anaspec Solutions B.V. is opgericht om tot meer adequate en klantgerichte oplossingen te kunnen komen. Wij bieden een breed scala van oplossingen aan, van natchemische, primaire technieken tot aan specialistische instrumentele technieken, voor zowel het laboratorium als het proces. Anaspec ondersteunt de klant van installatie tot gebruik. Met recht van A tot Z.

 

 


Contact opnemen met Anaspec

email address:
Homepage:
URL:
Comment:

:
:
:
:
:

* velden voorzien van een * zijn verplicht in te vullen

Anaspec Solutions B.V.
Coenecoop 3C5
2741 PG Waddinxveen

Email: [email protected]
Tel: (+31) (0)182 304005

Follow us

LinkedIn

 

© 2013 - 2024 Anaspec | Realisatie: De Goudse Wolf