Taalkeuze:

Fibers en Plastics

Inleiding:

Bij Fibers en Plastic wil je de karakteristieke eigenschappen weten, zoals de viscositeit, dichtheid of solids. Ook bepaalde chemische componenten kunnen belangrijk zijn, zoals Xylene Solubles en Cellulose acetaat. Voldoet mijn product voor de functie waarvoor ik het wil gebruiken en wat heb ik daar voor nodig?

Dat kom je te weten met verschillende analyse technieken, waaronder de FT-NIR en NMR. Anaspec Solutions heeft de kennis en de apparatuur voor u.

FT-NIR

 • Snelheid: Een FT-NIR kan snel de samenstelling en concentratie van polymeren en additieven meten, ideaal voor kwaliteitscontrole en procesmonitoring.
 • Identificatie van plastics en polymeren: Het kan verschillende plastics en polymeren identificeren en onderscheiden.
 • Polymeer karakterisering: FT-NIR kan informatie geven over kristalliniteit, graad van polymerisatie en de aanwezigheid van bepaalde functionele groepen.
 • Additieven en verontreinigingen: Het kan additieven, vulstoffen en verontreinigingen detecteren en kwantificeren.

Voordelen van de FT-NIR techniek bij Fibers en Plastic:

 • Snelle en eenvoudige metingen.
 • Minimale of geen monstervoorbereiding nodig.
 • Kan inline en real-time gebruikt worden voor procesmonitoring.
 • Hoge gevoeligheid voor verschillende chemische bindingen.

De FT-NIR techniek is een krachtige analytische techniek die wordt gebruikt voor het meten van verschillende parameters in plastic. Bijvoorbeeld vocht/droge stof is belangrijk om tijdens het proces te monitoren. Als het vochtgehalte niet goed is dan heeft dat invloed op de karakteristieke eigenschappen van het plastic, denk aan de stevigheid, het plakvermogen en het thermische gedrag.

Hoe het werkt:

Op het laboratorium:

Onze FT-NIR spectrometer uitgerust met het roterende potje, petrischaal of de spiral accessoire is zeer geschikt. De spiral maakt gebruik van een lange roterende buis, welke ronddraait en door de accessoire wordt getrokken, het spiraalvormige meetoppervlakte wordt daarmee flink vergroot tot een scanoppervlak van 374 cm2.

 1. Monstervoorbereiding: Een representatief monster wordt genomen uit een batch. 
 2. Spectrum opnemen: De FT-NIR of DA NIR spectrometer verzamelt spectra door nabij-infrarood licht op het monster te schijnen.
 3. Kalibratie: Kalibratiemodellen zijn of worden ontwikkeld met behulp van geavanceerde chemometrische technieken op basis van referentieanalyses in een laboratorium van representatieve monsters. 
 4. Voorspelling: Eenmaal gekalibreerd, voorspelt de FT-NIR of DA NIR spectrometer de concentraties van belangrijke parameters in onbekende monsters, Dit alles nauwkeuriger en supersnel, zonder dat het monster verloren gaat. 

Voor meer informatie over de FT-NIR techniek klik  hier

In uw productie omgeving: 

De DA-NIR spectrometer wordt gemonteerd boven de lopende band of trilzeef (zie plaatje)

Met dezelfde analyser wordt de afstand gemeten met een laser om te corrigeren voor eventuele laagdikte verschillen op de lopende band. Astands kan maximaal 59 cm bedragen, warabij optimaal 30 cm is. Daarnaast is er een VIS detector aanwezig om de kleur van het product te bepalen, begint deze systematisch af te wijken dan kan hierop het proces aangepast worden.


Een diode array NIR is zeer snel en meet maar liefst 400 spectra's per seconde, deze worden verwerkt en de data hieruit gemiddeld. De procesoperators kunnen de gemeten parameters direct uitlezen zodat de batch snel en eenvoudig bijgestuurd kan worden.

 

NMR


NMR-spectroscopie is uitstekend te gebruiken voor een gedetailleerde structurele analyse en het begrijpen van de moleculaire dynamica in Plastics en Fibers.

 • Structuur analyse: NMR kan de chemische structuur van polymeren in detail bepalen, inclusief de identificatie van monomeren, copolymeren en de volgorde van monomer eenheden. Het kan configuratie (cis/trans isomerie) en tacticiteit (stereo-isomerie) analyseren
 • Moleculaire dynamica: NMR geeft inzicht in de bewegingen van polymerketens en segmenten, wat belangrijk is voor de fysische eigenschappen zoals flexibilitiet en glasovergangstemperatuur.
 • Polymerisatiemechanismen: geeft informatie over de polymerisatiereacties en de kinetiek, zoals het bepalen van de conversiegraag van monomeren naar polymeren.
 • Compositieanalyse: NMR kan kwantitatieve informatie verschaffen over de mengsels van polymeren.
 • Compatibiliteit van blends: NMR kan de interactie en compatibiliteit tussen verschillende polymercomponenten in een blend analyseren.

 

Een voorbeeld uit de praktijk: 

Bij de productie van kunstgras of garen wordt er altijd een dunne filmlaag van avivage olie aangebracht. Deze filmlaag wordt op de kunststofgaren aangebracht om de statische oplading te verminderen en de verwerkingseigenschappen van het garen te verbeteren.
Tevens zorgt deze filmlaag op het garen ervoor dat de garen waterafstotend zijn en dat de slijtage vermindert. In de kunstgrasindustrie wordt deze avivage-olie ook wel spin oil genoemd.
De dikte en de eigenschappen van deze laag zijn per toepassing verschillend en voor de producent erg belangrijk. Om de hoeveelheid van deze olie te bepalen kan een TD-NMR (Nucleaire Magnetische Resonantie) worden gebruikt. Met de TD-NMR of FT-NIR techniek kunt u in Avivage-olie de verschillende componenten identificeren, zoals verschillende vetzuren, additieven en oppervlakte actieve stoffen.

Voordelen van de NMR techniek bij Fibers en Plastic:

 • Hoge resolutie en nauwkeurigheid bij structurele identificatie.
 • Niet-destructieve methode
 • Mogelijkheid om dynamische en kinetische informatie te verkrijgen.

Met een hogere resolutie NMR kunt u moleculaire dynamica, verontreinigingen en zuiverheid, oxidatie en stabiliteit, functionele groepen, en ruimtelijke configuratie van moleculen analyseren, maar ook de chemische structuur van de moleculen in de olie.

Conclusie:

De NIR techniek en de NMR techniek zijn beiden goed toe te passen in de Fiber- en Plastic-industrie om de kwaliteit te meten en te controleren in uw laboratorium of proces. Net welke parameters voor u belangrijk zijn.

Contacteer Ons:

Wilt u meer weten over onze genoemde technieken en hoe deze uw bedrijf ten goede kan komen?

Klik dan  hier.

Bent u benieuwd wat we voor uw organisatie kunnen betekenen?

 

Neem contact op

In-line meten, dat kan op vele manieren!

De beurs WOTS 2024 is van 24 t/m 27 september

Met FTNIR meten in de zuivelindustrie?

Anaspec: meetbaar beter

Anaspec Solutions B.V. is opgericht om tot meer adequate en klantgerichte oplossingen te kunnen komen. Wij bieden een breed scala van oplossingen aan, van natchemische, primaire technieken tot aan specialistische instrumentele technieken, voor zowel het laboratorium als het proces. Anaspec ondersteunt de klant van installatie tot gebruik. Met recht van A tot Z.

 

 


Contact opnemen met Anaspec

email address:
Homepage:
URL:
Comment:

:
:
*:
:
:

* velden voorzien van een * zijn verplicht in te vullen

Anaspec Solutions B.V.
Coenecoop 3C5
2741 PG  Waddinxveen

Email: [email protected]
Tel: +31 (0)182 304005

BTW: NL8511.70.754.B01

KVK: Handelsregister Rotterdam 54116066

Follow us

LinkedIn

 

© 2013 - 2024 Anaspec | Realisatie: De Goudse Wolf