Eetbare oliën, vetten en gebruikte frituuroliën (UCO's)

Inleiding:

Anapec Solutions heeft verscheidene spectrometers geleverd aan de eetbare oliën en vetten industrie en heeft veel oplossingen voor al uw toepassingen door jaren ervaring. Anaspec Solutions adviseert om parameters in olie en vetten te meten met de FT-NIR techniek, zowel voor in-line als op het laboratorium. 

Principe van FT-NIR spectroscopie:

Fourier Transformatie Nabij-Infrarood (FT-NIR) spectroscopie biedt nauwkeurige analyseoplossingen voor de kwaliteitscontrole van eetbare oliën en gebruikte frituuroliën (Used Cooking Oils). Organische moleculen en water absorberen nabij infrarood licht. De absorptie is een maat voor de concentratie. De Fourier transformatie is een wiskundige techniek die zeer nauwkerige resultaten geeft. Meer informatie vindt u hier.

Te meten parameters:

 • Joodgetal (IV): Een maat voor de mate van onverzadigdheid in vetzuren, wat belangrijk is voor de oxidatieve stabiliteit van oliën.
 • Transvetzuren (TRANS): Detectie van deze vetzuren is van vitaal belang vanwege hun gezondheidsimplicaties.
 • Gehalte aan Vrije Vetzuren (FFA): Een essentiële parameter die de kwaliteit en versheid van oliën aangeeft.
 • Verzepingsgetal (SAP): Een indicator voor de gemiddelde moleculaire massa van vetzuren, wat belangrijk is voor de beoordeling van de kwaliteit van oliën.
 • Peroxidegetal (POV): Het voorspellen van de oxidatieve stabiliteit van oliën en biodiesel om de houdbaarheid te bepalen.
 • Vochtgehalte: Het meten van vocht is cruciaal om de stabiliteit en houdbaarheid van oliën te waarborgen.

Hoe het werkt: 

 1.  Monsters worden uit het productieproces genomen en in kleine vials gestopt.
 2.  Voor elke meting wordt het monster verwarmd in de analyser naar een vooraf ingestelde temperatuur (meestal rond de 75 graden Celcius). Tevens kunnen er in de vialholder van het apparaat 8 vials tegelijk   voorverwarmd worden zodat u direct door kunt meten.
 3.  Er wordt in transmissie, ofwel door het sample heen, gemeten. De meting duurt een minuut nadat het sample op temperatuur is gekomen. Hierna zijn de analyseresultaten beschikbaar voor verdere   verwerking.  

Voordelen van FT-NIR analyse:

 • Snelheid: De analyse resultaten zal al na enkele minuten beschikbaar. Dit geeft de mogelijkheid om vaker en sneller uw processen te sturen en te optimaliseren.
 • Niet destructief: Het monster heeft afgezien van opwarmen geen voorbewerking nodig met chemicalien zoals bij Soxhlet analyse.
 • Lage gebruikskosten: Er zijn geen chemische producten nodig voor de bepaling van parameters. De analyse verloopt snel. Een FT-NIR instrument heeft zeer weinig onderhoud nodig. Hier kunt u forse besparingen mee realiseren.  

Andere toepassingen:

Solid Fat gehalte met de SpecFit

In de zuivelindustrie wordt de Specfit NMR gebruikt om van margarine het SolidFat gehalte te bepalen. Dit is belangrijk voor de producent om te bepalen hoeveel van het vet tijdens productie los kan komen om kosten te besparen. Dit wordt bepaald door middel van een snelle meting op het laboratorium. Hiervoor wordt een sample in een reageerbuis gedaan die hierna in de Specfit NMR gemeten wordt.

Deze meting duurt maar een minuut en geeft gelijk opheldering voor productie. Aangezien NMR een non destructieve methode is, is dit sample hierna nog goed te gebruiken. 

Meer informatie over Solid Fat Content analyse met NMR? Klik hier

Conclusie:

De FT-NIR analyse voor diverse parameters in eetbare olie, UCO's en vetten is snel, nauwkeurig en kostenbesparend. Uw kwaliteitscontrole kan beter gewaarborgd worden en u kunt uw processen optimaal aansturen.

Anaspec Solutions kan in haar eigen laboratorium of op locatie specifieke applicaties verder uitwerken die daarna kunnen worden geïnstalleerd op locatie van de klant. Onze uitgebreide database voor FT-NIR-modellen zijn een goede basis voor vele applicaties. Kortom, mochten er speciale wensen zijn dan staan wij voor u klaar en zullen onze achternaam “Solutions” zeker waar maken!

Contact:

Voor meer informatie of advies neem vrijblijvend contact op. 

Bent u benieuwd wat we voor uw organisatie kunnen betekenen?

 

Neem contact op

De beurs WOTS 2024 is van 24 t/m 27 september

In-line meten, dat kan op vele manieren!

Met FT-NIR meten in de voedingsindustrie?

Anaspec: meetbaar beter

Anaspec Solutions B.V. is opgericht om tot meer adequate en klantgerichte oplossingen te kunnen komen. Wij bieden een breed scala van oplossingen aan, van natchemische, primaire technieken tot aan specialistische instrumentele technieken, voor zowel het laboratorium als het proces. Anaspec ondersteunt de klant van installatie tot gebruik. Met recht van A tot Z.

 

 

Anaspec Solutions B.V.
Coenecoop 3C5
2741 PG  Waddinxveen

Email: [email protected]
Tel: +31 (0)182 304005

BTW: NL8511.70.754.B01

KVK: Handelsregister Rotterdam 54116066

Follow us

LinkedIn

 

© 2013 - 2024 Anaspec | Realisatie: De Goudse Wolf